Mehmet Şimşek, Türk siyasetçi ve ekonomisttir. 26 Şubat 1967 tarihinde Batman, Türkiye'de doğmuştur. Şimşek, Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nde tamamladıktan sonra, yüksek lisansını Exeter Üniversitesi'nde, doktorasını ise John Hopkins Üniversitesi'nde Ekonomi alanında yapmıştır.


Kariyerine Dünya Bankası'nda ekonomist olarak başlayan Mehmet Şimşek, daha sonra Birleşmiş Milletler ve Merrill Lynch gibi uluslararası kuruluşlarda çalışmıştır. 2007 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti tarafından Türkiye'nin Ekonomi Bakanı olarak atandı. Bu görevini 2009 yılına kadar sürdürdü. Şimşek, 2009-2015 yılları arasında ise Maliye Bakanı olarak görev yaptı.


Mehmet Şimşek, AKP hükümeti döneminde Türkiye'nin ekonomik politikalarının şekillendirilmesinde etkili oldu. Ekonomik reformlar ve mali disiplin konularında çalışmalar yaptı. Ayrıca Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde de aktif rol aldı.


2018 yılında ise Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı görevinden ayrıldı ve siyasi yaşamına son verdi. Şu anda özel sektörde danışmanlık yapmakta ve çeşitli kurumlarda yöneticilik görevlerinde bulunmaktadır.